Windenergie in Ommen?

windmolens
CU logo onder elkaar blauw.png
Door ChristenUnie Ommen op 9 oktober 2022 om 20:03

Windenergie in Ommen?

Windenergie, een spannend onderwerp is het wel om over te schrijven. Windenergie roept allerlei emoties op in heel Nederland. Zo waren er de protesten tegen de windmolens in Groningen en Drenthe. Dat liep zo hoog op dat er zelfs asbest gedumpt werd op de plekken waar windmolens zouden komen. Omwonenden maakten en maken zich zorgen over de overlast. En wat misschien nog wel het meest schuurt is dat men deze windmolenparken in Den Haag heeft bedacht. Terwijl ze in Groningen of Drenthe worden neergezet.

In Ommen hebben we zo onze eigen geschiedenis met windmolens. In 2013 speelde de discussie volop over het Windpark De Veenwieken. De wens en het verzoek lagen er om tien windmolens te bouwen. Vijf in Ommen en vijf in Hardenberg. De gemeenteraad van Ommen heeft toen bezwaar gemaakt tegen de komst van dit windmolenpark. In 2017 heeft de Raad van State de bezwaren ongegrond verklaart waardoor het windmolenpark er kwam. Inmiddels staan de windmolens er.

Waarom hebben we het dan als ChristenUnie over windenergie? Omdat dit onderwerp afgelopen donderdag (29 september) op de agenda van de gemeenteraad stond. Alleen ging het hier niet zoals ik hiervoor schreef over grote windmolens. Het ging over kleinere windmolens in het buitengebied. Windmolens zijn er in vele vormen en maten. Zo zijn er molens kleine wieken op een mast van 20 a 30 meter. Een voorbeeld staat langs de Hessenweg naar Zwolle ter hoogte van Broekhuizen. Maar er zijn ook windmolens met wieken die meer in verhouding staan met de mast. Een voorbeeld daarvan staat redelijk dicht langs de N36 net ten zuiden van Beerzerveld. Die laatsten hebben een masthoogte van ongeveer vijftien meter. Daar komt dan nog een wiekhoogte bovenop.

De gemeenteraad werd gevraagd om in het buitengebied deze kleinere molens mogelijk te maken. Dat betekent niet dat er zo maar overal kleinere windmolens gebouwd mogen worden. Wel betekent het genomen besluit dat in ieder geval agrariërs in het buitengebied windmolens mogen bouwen. Zij kunnen een vergunning aanvragen voor de windmolens. Wanneer ze aan de randvoorwaarden voldoen dan kunnen zij deze windmolens bouwen. Op deze manier kunnen boeren (een deel van) hun eigen energieverbruik zelf opwekken. Dat is op termijn voordeliger maar helpt ook zeker mee aan het verminderen van het gebruik van niet duurzame energie.

Als ChristenUnie zetten we ons al een tijd in voor meer duurzame energie. In het verkiezingsprogramma voor de verkiezingen van 2018 hebben we als ChristenUnie aangegeven dat we kleinschalige windenergie mogelijk willen maken. In de afgelopen raadsperiode (2018-2022) hebben we gesproken over dit onderwerp. Het plan dat afgelopen donderdag is besproken is in die periode uitgewerkt en heeft in maart en april ter inzage gelegen. We zijn dan ook tevreden dat dit plan om kleine windmolens mogelijk te maken is vastgesteld door de gemeenteraad.

Ook hebben we in ons verkiezingsprogramma opgenomen dat we bijvoorbeeld dorpsmolens willen hebben. Dat betekent molens waarmee een dorp (een deel van) het energieverbruik kan opwekken. Daarvoor moet een windkader komen waarin opgenomen wordt wat de voorwaarden zijn om een windmolen mogelijk te kunnen maken. Over die voorwaarden moet nog gesproken worden.

Wij zijn dan ook benieuwd wat u van windenergie in Ommen vindt. Is er met dit plan voldoende voor wat betreft windenergie? Zou er meer mogelijk moeten worden? En zo ja onder welke voorwaarden, wat vind u dan belangrijk? Heeft u ideeën? Laat een bericht achter of stuur een email naar mij via dit emailadres: gerritjan.ekkelkamp@ommen.nl 

Gerrit Jan Ekkelkamp, raadslid ChristenUnie