Ambtsgebed afgeschaft in Ommen
Op de raadsvergadering van 20 maart werd het Ambtsgebed in Ommen afgeschaft. Onderstaand de bijdrage van de fractie ChristenUnie Ommen voor het agendapunt “handhaven of afschaffen ambtsgebed”.
Meneer de voorzitter,
De meeste stemmen gelden. Daarmee kan ik het onderwerp waarover we het nu hebben, handhaven of afschaffen van het ambtsgebed, duiden. In de commissie van 5 maart bleken de standpunten van de raadsfracties duidelijk. Een eventuele onduidelijkheid over de procedure hoe dit onderwerp verder te behandelen is voor ons niet zo belangrijk.
De ChristenUnie heeft in die commissie al aangegeven vóór handhaving van het ambtsgebed te zijn. Niet omdat wij dit om de traditie gewenst vinden, maar om recht te doen aan de christelijk historische waarden die blijkens een onderzoek van twee jaar geleden door 65% van de Ommer bevolking worden onderschreven. Wij zijn doordrongen van het feit dat Gods zegen onmisbaar is voor het werk van de gemeenteraad. „Die afhankelijkheid van God wordt expliciet in het ambtsgebed onder woorden gebracht. Zodoende is het ambtsgebed in feite een publieke erkenning van God, aan Wie de overheid, als Zijn dienaresse, haar gezag ontleent.
Wat ik zojuist onder woorden bracht, is een geheel ander aspect dan het begrip “scheiding van kerk en staat”. Dat begrip is regelmatig door een aantal collega’s gebruikt en het zou goed zijn dat zij eens zouden nagaan waarover het gaat bij dit begrip.
Van scheiding van kerk en staat is sprake wanneer de kerkelijke macht en staatkundige macht niet in dezelfde handen zijn en zij geen beslissende invloed op elkaar uitoefenen.
De staat en de kerk regelen ieder hun eigen zaken en bemoeien zich niet met elkaar of schrijven elkaar de regels voor. Het gaat bij deze scheiding dus in de eerste plaats om het organisatorisch en bestuurlijk gescheiden houden van deze twee grootheden.
De scheiding van kerk en staat betekent dus niet de scheiding van religie en politiek, al is dat een gangbare misvatting. Even vreemd zou het zijn om staat en liberalisme, socialisme of populisme te scheiden.
Wij hebben als ChristenUnie uitvoerig over dit onderwerp met elkaar gesproken. En in de genoemde commissie hebben we al uitgesproken vóór handhaving van het ambtsgebed te zijn. Elk alternatief daarvoor tast de publieke erkenning dat wij van God afhankelijk zijn, aan.
De meeste stemmen gelden, maar zijn daarom nog geen waarheid.