Bezoek aan 5 sterren camping de Kleine Wolf

Bezoek 2022 - de Kleine Wolf 1.jpg
CU logo onder elkaar blauw.png
Door ChristenUnie Ommen op 28 januari 2022 om 20:24

Bezoek aan 5 sterren camping de Kleine Wolf

Op vrijdag 28 januari heeft een delegatie van de ChristenUnie Ommen, de raadsleden Gerard Marsman en Gerrit Jan Ekkelkamp, een bezoek gebracht aan camping de Kleine Wolf. Er is gesproken over allerhande zaken met de jonge eigenaren Peter en Anne-Sophie Kamphuis.

Eind 2019 hebben Peter en Anne-Sophie Kamphuis de camping overgenomen van familie Kat, de ouders van Anne-Sophie. In 1963 begon familie Kat deze camping vanuit een oude boerderij met een klein kampeerveldje en een hooiberg. Het is uitgegroeid tot een van beste campings van Europa en ontving van de ANWB de prijs ‘camping van het jaar 2022’. 

Voor het runnen van een topcamping wordt een hoge ambitie vereist, dat gepaard gaat met sterk management en innovatieve kracht.

Beide hoogopgeleide eigenaren zijn zich zeer bewust dat een topcamping hoge eisen aan hen stelt, waar een lang termijnplan aan ten grondslag dient te liggen en dat bij voortschrijdend inzicht steeds weer aangepast dient te worden.De camping heeft in het seizoen, dat loopt van 1 april tot 1 oktober, 100 werknemers in dienst en in de wintermaanden ongeveer 20. Ook is er behoefte aan vakantiewerkers; jonge mensen van school die in de zomermaanden kunnen bijverdienen.Wel meldden zij dat het verkrijgen van goed gekwalificeerd personeel een probleem is. Mede om die reden zijn zij met andere organisaties (Deltion, ZoneCollege), gestart met de oprichting van een vakschool voor horeca en campings dat ondergebracht zal gaan worden bij Alfa-College Hardenberg.In 2019 rond de overname toonde het Franse bedrijf Capfun sterke interesse in de camping, maar gelukkig zetten Peter en Anne-Sophie het familiebedrijf voort.

Momenteel is een aantal plannen zeer actueel en vereisen ze een goedkeuring en een bestemmingsplan wijziging. De camping luistert goed naar haar bezoekers en er blijkt sterke behoefte aan een extra zwembad waar baantjes getrokken kunnen worden. De verzoeken met bouwtekeningen zijn ingediend bij de gemeente waarover uiteindelijk de raad goedkeuring moet geven. Bij het maken van hun plannen zoeken zij allereerst draagvlak bij hun omwonenden. Ze willen graag eind 2022 starten met de bouw en hopen op een snelle afhandeling, want zij moeten het hebben van de periode april-oktober.

Een ander plan dat nu al gerealiseerd wordt is de loskoppeling van visvijver van de zwemvijver. Er wordt een nieuwe visvijver gegraven van 3 meter diep, dat voldoet voor kinderen en ervaren vissers en de zwemvijver wordt vergroot met de huidige visvijver. Hiervoor hebben ze samenwerking gezocht met verschillende organisaties die hen adviseren over welke soorten vissen en welke beplanting. Ze hopen 1 april hiermee klaar te zijn.

Er is over verschillende onderwerpen open gesproken. Ook duurzaamheid staat hoog in hun vaandel; gebruik van UV-lampen waardoor minder chloor gebruik hoeft te worden in de zwembaden, het vieste deel van het zwembadwater wordt gebruikt voor het spoelen van de Wc’s, afdekken van deze zwembaden voorkomt enerzijds verdampen van het chloor en anderzijds het verlies van warmte. Ook worden de zwembaden opgewarmd met houtsnippers uit hun eigen achtergelegen bos. Er is toenemende vraag bij de kampeerders naar privé-sanitaire huisjes, die geen gasboilers gebruiken maar elektrisch worden opgewarmd.

Bij de vraag hoe de politiek hen kan helpen, werd vooral genoemd de bewustwording van politici c.q. raad dat het runnen van camping sterk gekoppeld is aan een seizoen; timing en snelheid is voor hen erg belangrijk; 1 april is voor hen een belangrijke deadline. Verder was er de wens dat het geld van de toeristenbelasting door de gemeente ook wordt gebruikt voor verbetering van de toeristische sector.

Tijdens de rondleiding mochten we kennis maken met een net goedgekeurde PumpTrack baan, een noviteit dat een extra meerwaarde geeft aan deze camping.

Bezoek 2022 - de Kleine Wolf 2

De camping staat vol met attracties en er wordt samengewerkt met andere recreatieve organisaties zoals verhuur kanovaren, koe safari en daarom is deze camping bij uitstek een gezinscamping.

Al met al was het zinvolle ontmoeting en kregen we een mooie inkijk in de dynamiek van een topbedrijf dat altijd moet bezig zijn met innoveren en investeren. Gelukkig is er ook voldoende tijd om als eigenaren c.q. managers zelf te ontspannen.

Labels: