Verkeer en energie

PHOTO-2021-01-30-19-14-53.jpg
CU logo onder elkaar blauw.png
Door ChristenUnie Ommen op 30 januari 2021 om 21:03

Verkeer en energie

Gerard Marsman van de ChristenUnie heeft namens de coalitiepartijen tijdens de raadsvergadering een amendement ingediend. Doel van dit amendement was de optie 'knip op de Vechtkade ter hoogte van de markt’ toe te voegen aan het voorstel ontsluitingstructuur Ommen. De ChristenUnie is van mening dat aan het voorstel van het college, om de Vechtkade volledig af sluiten en autovrij maken, zowel vele voordelen als nadelen kleven. Waaronder de impact op de toegankelijkheid van veel inwoners, in het bijzonder ouderen en economische impact op ondernemers.

De gewenste shared space kan ook bereikt worden door het doorgaande verkeer om te laten rijden via de rondweg zoals dat oorspronkelijk ook is bedoeld. De parkeerplaatsen op de Vechtkade blijven met de knip van beide kanten wel bereikbaar voor bestemmingsverkeer. Naast 'de knip op de Vechtkade is er ook gevraagd om zowel de verkeersveiligheid aan de noord- en zuidkant van de brug mee te nemen in de plannen.

Consultatie inwoners & ondernemers
De gemeente kan nu beginnen aan de consultatieronde waarin inwoners en ondernemers worden gehoord. Voor de zomer hoopt de gemeente deze consultatie af te ronden en worden de uitkomsten opnieuw voorgelegd aan de gemeenteraad om te komen tot een definitief besluit. Als ChristenUnie hechten wij veel waarde aan dit participatieve gedeelte. We hopen dan ook dat u al inwoner indien door u gewenst, uw stem laat horen.

Energievisie
Hoewel de ontsluitingsstructuur een 'hot topic' in Ommen is en daar veel tijd aandacht naar uit gaat is er tijdens dezelfde vergadering ook de energievisie vastgesteld. Een belangrijk thema omdat goed rentmeesterschap voor ons een belangrijke waarde is. Naast energiebesparing hechten we veel waarde aan het gebruik van de zonneladder.
Uitgangspunt voor de CU is dat eerst de daken worden vol gelegd. Samen met andere ChristenUnie fracties uit de regio zijn wij eerder al een actie gestart om aandacht te krijgen voor zon op dak voor bedrijven gecombineerd met bezuinigingen onder het dak. Na het dak volgen er volgens de ChristenUnie eerst andere opties (gevels, bermen, vuilnisbelten etc )voordat we uitkomen op zonnepanelen op vruchtbare agrarische gronden.De voedselketen opofferen voor zon op land hebben wij grote moeite mee. Dit is tevens de reden dat windenergie voor de ChristenUnie bespreekbaar is geworden. Hierbij denken wij in eerste instantie aan kleinschalige vormen van windenergie. Vooral daar waar kleine windmolens bij agrarische bedrijven in combinatie met zon op dak deze complementair aan elkaar kunnen zijn. Ook hebben wij aandacht gevraagd voor het lokaal eigenaarschap van projecten en aandacht voor op- en doorverkoop van buitenlandse partijen waardoor miljarden subsidies verdwijnen naar het buitenland. De visie is niet in beton gegoten. Per twee jaar wordt deze aangepast met de nieuwe ontwikkelingen en inzichten.