-
Dit was de week #2.10
Lees verder"Straf zwaarder bij antisemitisme".
Deze week in Dit was de week: Mirjam blikt terug op het debat over antisemitisme naar aanleiding van de gebeurtenissen in Amsterdam. Het was een pittig debat die maar liefst 10 uur duurde. Verder horen we Don. Hij zat afgelopen week bij Goedemorgen Nederland om te praten over zijn plannen voor goede richtlijnen voor smartphone en social media gebruik onder kinderen en jongeren. Ook is er goed nieuws. Dit kabinet steunt onze voorstellen om de samenleving sterker te maken.
-
Wat zouden Groen en Kuyper doen? - George Harinck
Lees verderAls we nadenken over de toekomst van de christelijke politiek, is het ook goed om terug te kijken. Natuurlijk kunnen we dat doen door naar voorgangers van de CU te kijken: GPV en de RPF. Maar de focus van deze aflevering ligt bij de grondleggers van de christelijke politiek in Nederland. Groen van Prinsterer, de naamgever van het Wetenschappelijk Instituut en Abraham Kuyper. Wat kan de ontstaansgeschiedenis van christelijke politiek in Nederland ons vertellen over de ruimte voor christelijke politiek in een post-christelijke seculiere tijd?
-
Cijfers en Letters
Lees verderDeze week schreef Gerard Marsman de column 'politiek verwoord' in het Ommernieuws.
De gemeenteraad van Ommen hoopt op 14 november de begroting voor 2025 vast te stellen. Een financieel overzicht van de kosten en opbrengsten die worden verwacht over het jaar 2025. Daarnaast wil je als gemeenteraadslid ook graag weten waarvoor het geld bedoeld is en welke doelen we daarmee gaan bereiken. Zeker als er sprake is van nieuw of aanvullend beleid. Een document dus vol met cijfers en letters.
-
Uitnodiging ledenraadpleging
Lees verderHierbij nodigen we u van harte uit voor onze ledenraadpleging over het nieuwe visie document van de ChristenUnie “Hoop voor een ongenadige tijd! Op woensdag 13 november, 20.00 uur gaan we graag met u in gesprek. We organiseren deze avond in Het Baken, Trompstraat 2, Ommen.
-
Hoop voor een ongenadige tijd
Lees verderOp verzoek van het Landelijk Bestuur heeft de Commissie Partijvisie het afgelopen jaar gewerkt aan het bepalen van de positie en koers van de ChristenUnie. Wat is de rol van christelijke politiek in deze tijd, 25 jaar na de oprichting van onze beweging? Eerder dit jaar werd onze positiebepaling al gepubliceerd in Groen, het studiemagazine van ons wetenschappelijk instituut, waarin we de context schetsen van het werk van de Commissie Partijvisie.
-
De wethouder gaat
Lees verderOp 24 september is het zover. Wethouder Bart Jaspers Faijer neemt afscheid van Ommen. Zijn toekomst ligt op Urk, waar hij burgemeester wordt. Je mag het best een kleine cultuurverandering noemen, maar met zijn gulle lach en authentieke kwaliteiten zal het wel lukken. Ruim zes jaar was hij een betrokken wethouder in Ommen namens de ChristenUnie. Daarvoor zijn we hem dankbaar.
-
ChristenUnie draagt Bert Boerman voor als kandidaat wethouder
Lees verderOud-gedeputeerde Bert Boerman wordt door de ChristenUnie Ommen voorgedragen als wethouder. Fractievoorzitter Marleen Hemstede: “Met Bert Boerman dragen we een buitengewoon ervaren en bekwaam bestuurder voor en dus een goede opvolger voor Bart Jaspers Faijer, die halverwege de zittingsperiode vertrekt. Dan wil je graag een wethouder met bestuurlijke ervaring, die er snel staat en de bestuurlijke netwerken in Overijssel kent. Dat is goed voor Ommen.”
-
Dit was de week #2.8
Lees verderVandaag in de uitzending: de asielplannen van het kabinet, inclusief een reactie van Don. Verder bespreken we het onzalige plan van het intrekken van de spreidingswet met Mirjam en zien we hoe Pieter slim geld vrij speelt voor o.a. studentenkamers en betaalbare koopwoningen voor starters.
-
Groenvoer
Lees verderAflevering 1.
Deze aflevering staat in het teken van een verkenning van het christelijke politieke landschap in 2024 door de bril van een journalist, namelijk Karel Smouter. Hij is hoofdredacteur van het dagblad Trouw en werkte daarvoor bij het NRC en de Correspondent. Daarnaast schreef Karel Smouter het boek Blauw, wit, rood over de boerenprotesten. Hoe ziet hij de huidige staat van de christelijke politiek en haar toekomst? En hoe kijkt hij naar de ChristenUnie?
Luister naar dit persoonlijke open gesprek over geloof en politiek. -
Kadernota 2025
Lees verderOp 11 juli stond de Kadernota 2025 op de raadsagenda. Dit zijn de voorlopige toekomstplannen voor de gemeente Ommen. Politieke partijen geven op deze plannen een algemene beschouwing en hebben de mogelijkheid om de plannen goed- bij of af te keuren. De aankomende maanden worden deze plannen verder uitgewerkt en worden ze vertaald in een begroting voor 2025. Dan zal de gemeenteraad hier opnieuw over spreken en vormt ze een oordeel of ze vinden dat de plannen goed zijn uitgewerkt.
-
Trouw als goede deugd
Lees verderEen groeiende groep Nederlanders wil niets meer met de overheid te maken hebben. Deze autonomen houden zich niet aan wetten en weigeren belasting en boetes te betalen. Ze zijn alleen trouw aan zichzelf. De veiligheidsdienst AIVD schonk recent aandacht aan de groei van deze groep burgers. Wat deze autonomen precies voorstaan is niet duidelijk, maar het sluit wel aan bij ontwikkelingen in de westerse wereld. Mensen keren zich af van de samenleving, de overheid en instituties. Je ziet het ook in Amerika onder groepen Trump-stemmers.
De groei van het aantal autonomen staat niet op zichzelf. Het heeft te maken met de daling van het vertrouwen in de overheid, dat in een stroomversnelling is gekomen na de coronacrisis en de toeslagenaffaire.
-
Christelijke politiek
Lees verderTot voor een aantal jaren was christelijke politiek voor christenen geen issue. Stemmen deed je vanuit een gewortelde overtuiging. Zo is ook de ChristenUnie ontstaan. Tegenwoordig is een stem minder vanzelfsprekend. Politiek moet je belang en opvatting dienen. Daarom willen we weer eens stil staan bij onze uitgangspunten.
-
Verkiezingen op 6 juni
Lees verderHet kan zijn, dat u nog niet op de hoogte bent:
maar binnenkort mogen we stemmen voor het Europees Parlement.
Daarom is het in meerdere opzichten een belangrijke dag,
maar vooral ook omdat ik weer naar de stembus mag.
Voor velen lijkt het misschien wat ver van ons bed,
maar die mensen hebben dan niet goed opgelet.
Anderen vinden dat er te veel regels zijn gekomen,
en de invloed vanuit Europa alleen maar is toegenomen. -
Provincie zet Ommen onder druk voor meer windturbines
Lees verderAfgelopen week was er een extra ingelaste raadsvergadering. Reden hiervoor was een wijziging van de provinciale plannen voor de opwek van duurzame energie. Dit tegen de eerder gemaakte afspraken tussen gemeenten en provincie in. De raad moest een voorgesteld advies beoordelen over een extra hoeveelheid windopwekking tot 2030. Een dilemma.
-
Armoedebeleid en schuldhulpverlening
Lees verderIn april staat het armoedebeleid en schuldhulpverlening op de agenda van de gemeenteraad. Ter voorbereiding gaat onze fractie in gesprek met mensen en organisaties die hier dagelijks mee bezig zijn. Woensdag hebben we gesproken met sociaal raadslid Annette Kuijpers en stagiaire Danique van ‘ Raad en Recht’. In het gesprek hebben we gehoord over hoe ze mensen helpen en wat er nog beter zou kunnen.