De fractie op werkbezoek

maandag 29 november 2010 00:00

.
De fractie van de ChristenUnie krijgt zeer vaak uitnodigingen van mensen van allerlei instanties die graag iets meer over hun werk willen vertellen.

Werkbezoeken
Wij vinden het belangrijk om daar zoveel mogelijk naar toe te gaan, omdat het onze kennis over bepaalde zaken verbreedt en/of verdiept. Meestal proberen we dit soort uitnodigingen te verdelen over de fractie- en steunfractieleden, ook kijkend naar de specialisatie van de leden binnen de fractie. Zeer regelmatig moeten we ons wel verdelen, zoveel aanvragen krijgen wij als fractie. Bezoeken worden altijd teruggekoppeld tijdens een fractieoverleg.

Werkbezoek ROVA
Op 4 november zijn een aantal fractieleden op bezoek geweest bij ROVA in Zwolle. Doel van het bezoek was om de nieuwe vergistingsinstallatie te bekijken, maar ook om een beeld te krijgen wat ROVA precies doet. Het onderwerp was ‘bouwen aan een duurzame en afvalloze samenleving’.

ROVA staat voor Regionaal Orgaan Voor Afvalverwerking, maar deze afkorting wordt nauwelijks gebruikt. De merknaam is nu gewoon ROVA. ROVA is een overheids-NV van gemeenten. Precies 20 gemeenten zijn eigenaar van ROVA, waarvan ook Ommen aandeelhouder is. ROVA heeft een afvalzorgplicht. Zij moeten al het afval van de 20 aangesloten gemeenten inzamelen en in goede banen leiden (scheiden, herbewerken, verbranden, vergisten etc). Daarbij dienen zij de tarieven beheersbaar te houden, moeten milieudoelstellingen geoptimaliseerd worden, inclusief voorlichting aan burgers en scholen en eventuele winsten worden als dividend teruggestort naar de gemeenten. In Ommen leidt dat er ook toe dat € 20,= per adres aan de burger teruggegeven kan worden.

Enkele getallen
De gemiddelde Nederlander produceert 242 kg afval per jaar. De Ommer bevolking zit op 228 kg afval per persoon per jaar. Hiervan is 24% kunststof, 22% GFT (groente- fruit- en tuinaval), 8% papier, 5% luiers, 3% glas, 3% textiel, 3% drankenkarton en 3% metaal en overig afval (28%). GFT, papier, glas, kunststof en textiel afval wordt door Rova herbruikbaar gemaakt. Voor het afval uit Ommen bedraagt het hergebruikpercentage bijna 72%. Inwoners van de gemeente Ommen scheiden procentueel meer afval dan gemiddeld in de rest van Nederland en zelfs Europa. Met name op het gebied van oud papier en hout zit de gemeente Ommen tientallen percentages hoger. Dit is het gevolg van recent gestarte projecten, zoals het scheiden van plastic afval en het inzamelen van oud papier.

Vergisting van GFT
Dit jaar is er door ROVA een vergistingsinstallatie in gebruik genomen met als doel biogas of groen gas te winnen. Dit proces hebben wij mogen bekijken. GFT afval wordt eerst verkleind en vervolgens wordt dit GFT mengsel in de vergistingstank behandeld met een slurry van water en bacteriën. Dit proces duurt circa twee weken en vindt plaats in een anaeroob milieu (zuurstofloos). De bacteriën vergisten een deel van het GFT afval en daarbij komt ruwe methaangas vrij. Deze wordt opgevangen, gezuiverd en uiteindelijk ontstaat er het zuivere biogas. De hoeveelheid biogas dat op dit moment wordt gewonnen uit de installatie in Zwolle staat gelijk aan het totale gasverbruik over een heel jaar van 2000 huishoudens. Het biogas wordt deels verkocht, maar wordt ook gebruikt als brandstof voor het wagenpark van ROVA. Dit initiatief heet ‘Rijden op GFT’. Het onvergistbare gedeelte wordt als landbouwcompost afgezet. Met deze vergister voor gft-afval heeft de ROVA begin november 2010 een stimuleringsprijs van €10.000,= mogen ontvangen.

Toekomst
Ook naar de toekomst toe blijft ROVA verder werken aan het managen van afvalstromen en het optimaliseren van hergebruik van afvalstromen. Innovaties op dit gebied worden nauwlettend gevolgd. Een belangrijk onderdeel is ook een stuk bewustwording rond het produceren van afval, want afval wat er niet is hoef je ook niet te verwerken en daarom worden er campagnes gestart, waarbij kinderen al vroeg met deze afval problematiek worden geconfronteerd. De zwerfafvalweek is een goed voorbeeld waar 12.000 leerlingen van ruim 170 basisscholen van de ROVA gemeenten op pad gingen om zwerfafval te verzamelen. Ook in de nabije toekomst zullen scholen worden uitgenodigd om te komen kijken bij de vergistingsinstallatie in Zwolle. Een bezoek dat, ons inziens, zeker de moeite waard zal zijn.

 

« Terug