Ommen zonder landbouw? Onmogelijk

Landbouw.jpg
Gerard-Marsman.jpg
Door Gerard Marsman op 29 juni 2022 om 19:30

Ommen zonder landbouw? Onmogelijk

Het is donderdagavond 23 juni, in de Tweede Kamer woedt een stevig debat inzake de laatste stikstofplanen van het kabinet. Het debat wordt scherper, de tegenstellingen groter en uiteindelijk blijven er twee smaken over; je bent voor de natuur of je bent voor de boeren. Diezelfde avond waren ook in de gemeenteraad van Ommen de stikstofplannen onderwerp van gesprek naar aanleiding van ingediende moties. Over één ding zijn de partijen het eens, de gepresenteerde plannen veroorzaken onrust en raken boeren hard. Er is grote onzekerheid over hun bestaansrecht.

Stikstofplannen veroorzaken onrust

De fractie van de ChristenUnie Ommen is ontstemd over de manier waarop de plannen van het kabinet zijn gepresenteerd. Dat zit niet op de inhoud, want dat het om forse reducties zou gaan was al bekend. Het betreft met name de eenzijdige focus op de landbouw, terwijl soortgelijke plannen over industrie en mobiliteit pas volgen in 2023. Daarnaast was de Provincie Overijssel al gestart met de gebiedsgerichte aanpak stikstof en zat men al met partijen om de tafel. Door de plannen zo van bovenaf bij de provincies te droppen heeft veel kwaad bloed gezet en schaadt ernstig het vertrouwen om samen verder te kunnen praten. Er is ook onbegrip over het bijgevoegde kaartje van Nederland, waar alvast maar was ingekleurd waar hoeveel procent reductie behaald moest worden. De minister haastte zich te zeggen dat het kaartje als ‘indicatief richtinggevend’ gezien moest worden, maar dat nam de onrust niet meer weg.

Circulariteit

In de Omgevingsvisie Ommen is afgesproken dat we de doelen uit het Klimaatakkoord willen behalen. Naast de energietransitie en klimaatadaptatie gaat het ook om circulariteit (een wereld zonder afval). De stikstofreductie van 50% in 2030 willen we bereiken vanuit de gebiedsgerichte aanpak stikstof Overijssel. We willen dat doen met behoud van agrarische bedrijven, in samenwerking op basis van noaberschap en via een gebiedsagenda voor elk gebied zoals het Vechtdal. Als ChristenUnie vinden we het belangrijk dat de transitie naar kringlooplandbouw wordt voortgezet waarbij natuur en landbouw hand in hand gaan. De agrarische sector kan zelfs onderdeel van de oplossing worden voor het realiseren van de natuur- en milieudoelen.

Motie

Over de onvrede die is ontstaan over de manier waarop het kabinet de stikstofplannen heeft opgelegd heeft de fractie van ChristenUnie een motie ingediend, welke is aangenomen. Het college is gevraagd bij de Provincie Overijssel aan te geven dat de plannen veel onrust veroorzaken, verregaande gevolgen hebben voor de agrarisch sector en dat de plannen ook de overlegstructuren die al liepen ernstig verstoren. Het is tevens van belang dat er een integrale aanpak komt voor het totale stikstofprobleem.

De motie is bedoeld om de Provincie Overijssel te steunen door te gaan met de van onderaf gestarte gebiedsgerichte aanpak stikstof. Centraal in deze aanpak is dat we in verbinding willen blijven en samen willen werken aan een duurzame agrarische sector die zo onlosmakelijk bij Ommen hoort en ook in grote mate de aantrekkelijkheid van Ommen als verblijfsgemeente bepaald.

Gerard Marsman is raadslid voor de ChristenUnie

Labels: