Over onze ambitie in de nieuwe raadsperiode

20. Jan Westert.jpg
Jan Westert, nr 9
Door Jan Westert op 25 maart 2022 om 08:41

Over onze ambitie in de nieuwe raadsperiode

De verkiezingsuitslag ligt er. De ChristenUnie houdt de drie zetels in de Ommer gemeenteraad. Daar zijn we dankbaar voor. We feliciteren de LPO met hun resultaat. Zij behaalden het grootste aantal stemmen. We feliciteren de VOV, omdat zij een zetel winst boekten. Dat kost de VVD een zetel en we begrijpen hun teleurstelling. De ChristenUnie bedankt ook haar lijsttrekker Marleen Hemstede en haar team CU.

Marleen heeft zich in campagnetijd geweldig ingezet. Wat heeft zij veel mensen uit de Ommer samenleving gesproken. Zoals het zelf vertelde: “Van kerk tot kroeg! Vanuit een christelijke sociale overtuiging wil ik mij inzetten voor alle inwoners van Ommen en het algemeen belang van onze gemeente.”

Open blik

De ChristenUnie is een partij die in het midden van de samenleving wil staan. De komende vier jaar hopen we zo onze bijdrage te leveren aan het werk in onze gemeente. In stemmental zijn we de vierde partij in Ommen. Wat dat betekent voor coalitievorming is op dit moment niet te zeggen. Maar we zijn bereid verantwoordelijkheid te dragen. We gaan de grote opgaven die op de gemeente afkomen niet uit de weg. Dat is onze gezonde ambitie. Daarvoor is Bart Jaspers Faijer als wethouder weer beschikbaar. De ChristenUnie draagt op een coöperatieve manier graag bij aan het bestuur van Ommen. En als het dat niet wordt, blijven we een partij die gaat voor de bloei van onze gemeente. Voor een bestuur dat dienstbaar is aan onze gemeente. Dat zit in ons christelijk bloed. Besturen doe je niet alleen, tegenspraak organiseren is wat anders dan tegen zijn. Samen recht doen was onze verkiezingsslogan. Die slogan willen we nakomen. De kloof tussen overheid en burger, tussen wantrouwen en vertrouwen, tussen afstand tot en nabijheid tot de burger moet verbeterd worden. Daar zet de ChristenUnie zich voor in. Dat vergt een open bestuursstijl. Stijlverandering bereik je niet met een paar acties of wat meer participatie, maar door te werken aan gedrag  dat zich kenmerkt door een open blik en een uitgestoken hand. Ga daarover met ons in gesprek. We hopen ook op een gemeenteraad waar een coalitieakkoord wordt vertaald naar bestuursopdrachten waar het samen recht doen in Ommen leidend zal zijn.

Grote opgaven

Er zijn grote maatschappelijke opgaven zoals de woningbouw, de energietransitie, energiearmoede en de noodzakelijke transitie. We zullen met veel verduurzamingsopgaven te maken krijgen op het gebied van water en natuur, het terugdringen van stikstof, het hergebruik van grondstoffen. Op sociaal gebied is er een toenemende kloof tussen rijk en arm en een overbelaste jeugdzorg. En nieuw: een groot vluchtelingenvraagstuk. Opgaven die je niet met een druk op de knop oplost, maar waarover je met de samenleving en inwoners aan de slag moet. Bij voorkeur omdat mensen en organisaties zelf van onderop de handen uit de mouw steken, zoals we zien bij energie-initiatieven.  Veel doelen worden elders bepaald. Aan de gemeente is de opdracht om die doelen uitvoerbaar te maken. Dat lukt niet door ze te ontkennen. Beter is om de doelen vast te pakken zelf regie te nemen. Ook dat zagen we tijdens de campagne, als het gaat om de aanpak van eenzaamheid, of bij de energietransitie. Als de gemeente aansluit bij of inwoners stimuleert ontstaat er enthousiasme. Huizen isoleren hoeft de gemeente niet zelf te doen! Het isoleren mogelijk maken, met name voor mensen met een kleinere beurs zet zij de samenleving in haar kracht. Eenzaamheid lost de overheid niet op, maar mensen kunnen met elkaar veel. Door krachten te bundelen en noaberschap te stimuleren, kan de gemeente een verbindende rol spelen. Daar wil de ChristenUnie zich voor inzetten in de nieuwe periode. En uiteraard willen ook wij goede en veilige fietspaden en graag een betere ontsluiting van Ommen.

Labels: ,