Elk mens is kostbaar!
Het beleidsplan Sociaal Domein met de titel ‘Om elkaar!’ is verreweg het belangrijkste dossier van dit jaar. In een zeer omvangrijke operatie wordt een drietal taken overgedragen van het Rijk naar de gemeenten. De transitie van de Participatiewet, de WMO 2015 en de Jeugdwet.
De fractie van de ChristenUnie is er zich terdege van bewust dat we hier met een forse bezuinigingsoperatie vanuit het Rijk te maken hebben. Aan de ene kant zien we wel positieve punten in deze overgang naar de gemeenten. De zorg komt dichterbij, er is meer coördinatie, mogelijk is het daardoor efficiënter. Ook het meer uitgaan van eigen kracht en een beroep doen op je eigen sociale netwerk zien we om meerdere redenen als een positieve ontwikkeling, omdat dit ook nauw aansluit op onze Bijbelse opdracht om naar elkaar om te zien. Aan de andere kant, er mag ook niemand tussen wal en schip geraken. ‘Elk mens is door God geschapen en te kostbaar om aan zijn/haar lot overgelaten te worden’. Een citaat uit ons eigen verkiezingsprogramma. Wat zijn dan zoal de onderwerpen waar we extra aandacht voor zullen vragen?
- Keuzevrijheid. Elke hulpvrager moet die zorg kunnen kiezen die past bij haar/zijn identiteit. Bijvoorbeeld geloofsovertuiging.
- Aandacht voor mantelzorgers. Zij vormen de pijler onder dit systeem. Het zogenaamde mantelzorgcompliment, een bedrag bestemd vanuit het Rijk voor mantelzorgers, mag niet de grote pot van het gebiedsteam in, maar moet volledig besteed worden aan ondersteuning van mantelzorgers. Ook vindt de ChristenUnie dat er over de jaren heen te weinig geld naar mantelzorg gaat.
- Eigen bijdrage. Deze is in principe onontkoombaar, maar dit betekent wel dat de zwakkeren moeten worden ontzien en dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.
- Stapelingseffecten. Hulpvragers, individueel of hele gezinnen, moeten worden geholpen als ze door verschillende hulpvragen zoveel eigen bijdrage moeten betalen (stapelen) dat ze dit niet meer kunnen opbrengen.
- Budget neutraliteit. Het college en de coalitie willen de transities budgetneutraal doen. M.a.w. alleen het geld wat het Rijk nog geeft, inclusief de forse bezuiniging, wordt ingezet en verder niet. De ChristenUnie is van mening dat dit standpunt wat haar betreft niet in beton gegoten is. Daar waar echt schrijnende gevallen ontstaan, moet er hulp geboden worden. De mens voor het geld.
- De ChristenUnie wil dat het gebiedsteam spreekuren in Lemele, Beerzeveld en overige dorpen en buurtschappen gaat organiseren.
- Hoe onafhankelijk zijn de medewerkers in het gebiedsteam? Het zijn veelal mensen die werkzaam zijn bij één van de aangesloten organisaties zoals de zorgverlening. Vooral voor de generalist, de persoon die de gesprekken voert met de hulpvragers en ook de hulp verder uitzet, is het van groot belang dat hij/zij onafhankelijk opereert.