Armoedebeleid

armoedewoensdag 23 januari 2013 20:32

.
De rekenkamer kwam vorig jaar met een rapport over het armoedebeleid in Ommen. De conclusie is dat Ommen geen echt armoedebeleid kent en daar moet wat aan gebeuren.

Op onderdelen gebeurt er wel het een en ander, maar niet als een samenhangend geheel. Als gevolg daarop werd door de gemeente eind november vorig jaar een themabijeenkomst georganiseerd met de raad om van gedachten te wisselen over de aanpak om tot een goed armoedebeleid te komen. Er werden presentaties gegeven door de Gemeentelijke Kredietbank, Carinova, Humanitas en de verantwoordelijke wethouder Scheele.

Belangrijk hier is om de term armoede goed te definiëren. Wat is precies armoede? Het gaat hier zeker niet alleen om die mensen die in de schuldhulpverlening zitten, hoewel veel van de presentaties zich juist richtte op deze groep mensen. Overigens is deze categorie door diverse factoren, zoals de economische crisis, wel sterk groeiende. Nee, armoede zit juist ook in een grotere groep mensen die niet mee kunnen doen in de maatschappij en daardoor in een sociaal isolement zijn geraakt of dreigen te geraken. Deze mensen en/of gezinnen zijn lang niet allemaal in beeld; dat is een groot probleem. 

Het ligt voor de hand dat veel van hen te vinden zijn in de groep van de sociale minima. In Ommen zijn er circa 600 huishoudens met een inkomen tot 110% van het sociale minimum. Trouwens, armoede kan ook voorkomen bij personen en/of gezinnen die ruim daarboven liggen, maar door omstandigheden toch niet mee kunnen doen in de maatschappij. Denk bijvoorbeeld maar eens aan mensen die werkten in de bouw.

De discussie in de bijeenkomst ging ook over welk beleid Ommen moet voeren. Moet beleid gericht zijn op de bestrijding van armoede (curatief) of moet er meer een preventief beleid gevoerd worden door bijvoorbeeld op scholen al heel vroeg te beginnen met voorlichting? Moet beleid gericht zijn op een collectieve aanpak, dus algemene regels voor iedereen of moet dit van geval tot geval bekeken worden? Dat laatste is natuurlijk veel doeltreffender, maar ook veel intensiever. Overduidelijk bleek dat er vooral goed samengewerkt moet worden en daarbij is ook zeker een rol weggelegd voor o.a. de kerken in de gemeente Ommen.

 In het voorjaar van 2013 zal de wethouder een conceptplan voorleggen. Het spreekt voor zich dat de ChristenUnie met dit armoedebeleid goed aan de gang zal gaan. Al vaker hebben we gezegd, in de raad en ook in ons verkiezingsprogramma, dat we het aspect mee kunnen blijven doen in de maatschappij belangrijker achten dan het alsmaar streven naar nog meer welvaart. Het aspect omzien naar elkaar is een opdracht die direct vanuit de Bijbel omgezet kan worden in het nemen van politieke verantwoordelijkheid en dus in uitvoering.

« Terug