Ommer raad niet bij machte zich uit te spreken over het “Kinderpardon”
.
D66Ommen, ChristenUnie en PvdA hadden weloverwogen een motie voor de raad van Ommen voorbereid om er bij minister Leers aan te dringen op een structurele oplossing voor de kinderen van asielzoekers die in Nederland zijn “geworteld”.
Het ging om een ondersteuning, een signaal vanuit Ommen en natuurlijk niet om behandeling van een onderwerp dat in de Tweede Kamer thuishoort (Wetsontwerp 33068).
Ruim dertig gemeenten, waaronder steden als Enschede, Eindhoven, Arnhem, Utrecht, Amsterdam en Breda, maar ook Zwolle, Deventer, Hardenberg en Twenterand hebben intussen dit signaal afgegeven.
Maar gelet op de reacties van de andere fracties, hebben de indieners de motie ingetrokken.
Het is opvallend dat weinig ter zake doende argumenten door die andere fracties op tafel werden gelegd. Zo werd voorgesteld om de motie eerst in een voorbereidende raadscommissie te behandelen. Dat voorstel kwam van een fractie die zich juist erg sterk maakt – en terecht – voor discussie in de raad en juist niet in een raadscommissie. Bovendien moet niet de indruk worden gewekt, dat het gaat om behandeling van dit onderwerp op lokaal niveau; daarin hebben de critici die dit punt aanvoeren volstrekt gelijk.
Oneens met elkaar zijn mag, maar dan wel op basis van kennis van zaken en geldige argumenten.
De fractievoorzitter van D66Ommen had juist haar best gedaan om een zo objectief mogelijk beeld te schetsen van de bedoeling van de motie. Om hiervoor genoemde ontwikkelingen leek het de indieners verstandig om de motie in te trekken. Een gemeenschappelijk signaal zat er deze keer niet in; het zij zo.
Hieronder volgt de tekst van de voorgestelde motie.
Raadsvergadering d.d.: 23 februari 2012
Betreft: Versterking van de positie van in Nederland gewortelde minderjarige vreemdelingen
De raad van de gemeente Ommen, in vergadering bijeen op 23 februari 2012;
Overweegt dat:
- er een brede maatschappelijke steun is voor in de Nederlandse samenleving ‘gewortelde’ kinderen van asielzoekers (naar schatting 1.500);
- meer dan 120.000 mensen de petitie voor het “kinderpardon” ondertekenden;
- in de 2e Kamer een wetsvoorstel aanhangig is, de zogenaamde Wortelingswet (kamerstuk 33068), waarin een toelatingsgrond in de Vreemdelingenwet voor in Nederland geworteld geraakte kinderen van (voormalige) asielzoekers wordt geïntroduceerd;
Is van mening dat:
- het wezensvreemd is om asielkinderen die geworteld zijn in Nederland terug te sturen naar het land van hun ouder(s);
- deze motie dient te worden gezien als ondersteuning van het PvdA-ChristenUnie initiatief wetsvoorstel 33068
Draagt het college op:
om bij de minister voor Immigratie & Asiel aan te dringen op een structurele oplossing voor de bedoelde kinderen en de zogenoemde Wortelingswet te omarmen.
en gaat over tot de orde van de dag.
Ommen, 23 februari 2012