Samenwerking met Hardenberg
.
Het leek geen lange raadsvergadering (RV) te worden die van donderdag 27 januari 2011. Bijna allemaal hamerstukken, dus voorstellen die in de commissies al brede instemming kregen en enkele bespreekstukken. Echter, enkele dagen voor de RV sijpelde het grote nieuws binnen; Ommen gaat samenwerken met Hardenberg.
De pers sprak zelfs over een fusie. Het was dus logisch dat dit onderwerp acuut op de agenda van de RV van 27 januari gezet zou worden en vroeg naar huis zat er ook niet meer in.
Veel kritiek op het proces
Alle fracties waren zeer onaangenaam verrast over dit bericht. Niet zozeer over het inhoudelijke aspect, maar meer over het proces. Hoe is het mogelijk dat dit soort berichten via de pers bij de gemeenteraadsleden ter ore moet komen. Ook het personeel, dat normaal gesproken vóór zo’n belangrijk te nemen besluit wordt ingelicht, moest het bericht nu uit de kranten lezen. De burgemeester legt uit dat dit zo niet de bedoeling was geweest. Men had een andere volgorde in gedachten, maar het bericht is uitgelekt naar de pers. Verontschuldigingen aan het adres van het ambtenarenapparaat, de raad en de Ommer bevolking.
Inhoudelijke opmerkingen
Inhoudelijk liggen de kaarten heel anders. Dat bleek ook in de commissie Bestuur vergadering van 2 februari jl. waar inhoudelijk over dit onderwerp is gesproken. Het college had eind vorig jaar namelijk wel toestemming gekregen van de raad om verkennende gesprekken te voeren met buurgemeenten. Je kunt dus ook stellen dat het college erg voortvarend te werk is gegaan. Een fusie is totaal niet aan de orde, het gaat hier over het samenvoegen van de ambtelijke organisaties. Zo kan je slim van elkaars expertise gebruikmaken en dat kan veel kostenvoordeel opleveren. Denk alleen aan al die dure externe adviesbureaus die veel te vaak worden ingehuurd. Met meer mensen heb je meer kennis zelf in huis. Met de bezuinigingen voor de deur is dit helemaal geen onlogische stap.
Ook de ChristenUnie is niet tegen samenwerking en zoals gezegd we praten hier niet over een fusie van gemeenten. Ook de overige partijen zijn niet tegen een bepaalde manier van samenwerken. Wel is de ChristenUnie van mening dat er eerst kaders vastgesteld hadden moeten worden. De fractie van ChristenUnie vraagt zich nu dan ook af waarom plotseling zo’n vèrgaande samenwerking met Hardenberg? Wat waren de argumenten? Is er ook met Dalfsen gesproken? Dat vroegen zich ook meerdere partijen af en daarom kreeg het college alsnog de opdracht om met Dalfsen te praten.
Verdere traject
De wethouder Ko Scheele geeft in een overzicht aan hoe nu het proces verder verloopt. Op zijn vroegst in maart wordt er met de raad gesproken over de kaders waarin zo’n samenwerking met buurgemeenten moet plaatsvinden. In maart zal ook de burger van Ommen de kans krijgen om zijn mening te geven. Daarna, als de raad akkoord gaat, zal er een raamovereenkomst met Hardenberg worden afgesloten en dan kan er voor de zomervakantie een plan van aanpak worden opgesteld. Het college heeft op 8 februari jl. besloten om de reorganisatie van de Ommer ambtelijke organisatie op te schorten.
Wordt vervolgd.