Een blik vooruit

OIP.jpg
Marleen Hemstede.jpg
Door Marleen Hemstede op 12 november 2023 om 13:34

Een blik vooruit

Donderdag 9 november stond de begroting van de gemeente Ommen op de agenda van de gemeenteraad. Er is weer een sluitende begroting. We hoeven (naast de reguliere indexatie) ook in 2024 geen extra belastingen te heffen. Er is geld beschikbaar om te investeren in diverse projecten. Denk daarbij aan veiliger maken van fietsen in Ommen, goede onderwijshuisvesting en structurele inzet voor hulp aan jongeren met psychosociale problematiek. Ook wordt er geld beschikbaar gesteld voor de revitaliseringen van wijken waarbij er o.a. aandacht is voor isolatie, verduurzaming en klimaatadaptatie. Zo ‘Bouwen we aan de Toekomst’ in Ommen. Ook in letterlijke zin zetten we de komende tijd vervolgstappen voor nieuwbouw op diverse locaties.

Toekomst
Een aantal andere thema’ s en projecten, die we als ChristenUnie ook belangrijk vinden, worden nader uitgewerkt. Zo wordt er onderzocht of de gemeente een bijdrage kan gaan leveren aan het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal. Er wordt onderzoek gedaan naar ecologisch bermbeheer en het bomenbeleidsplan wordt geactualiseerd. Ook binnen het sociaal domein zijn er diverse ontwikkelingen. De Transformatieagenda Sociaal Domein met o.a. aandacht voor mantelzorg, jongeren, ouderen loopt eind 2024 af. Het Samen Doen Team in Ommen zal vanaf 2025 een andere uitvoering krijgen en ook zijn er diverse ontwikkelingen op het gebied van hervorming van de jeugdzorg. Kortom er is volop beweging en de contouren zullen in de tijd steeds zichtbaarder gaan worden. Als ChristenUnie hebben we graag een extraatje achter de hand en daarom is er voor in de toekomst ook geld gereserveerd om eventuele tegenslagen in het sociaal domein op te kunnen vangen.

We beseffen ons ook dat we naar andere manieren van zorg moeten gaan kijken om de toekomstige uitdagingen aan te kunnen. De komst van de dubbele vergrijzing van onze samenleving, krapte op de arbeidsmarkt en oplopende zorgkosten vragen hierom. Regeren is vooruit zien. Al langere tijd zetten we ons als fractie in voor mantelzorgers en vrijwilligers, die zich op hun beurt, weer inzetten voor hun naasten en de samenleving. Laten we vooral vasthouden en versterken wat we in Ommen al hebben, door er goed voor te zorgen.

Tijdens de bespreking van de Kadernota 2024 hebben we een motie ingediend voor het ontwikkelen van Buurtkamers om ontmoeting en omzien naar elkaar te stimuleren. Dit vanuit de overtuiging dat uiteindelijk elk mens graag gezien wil worden en wij als mensen niet geboren zijn om alleen te zijn. Sociale gemeenschappen die omzien naar elkaar, dat vinden we belangrijk! Dit zien we ook weer terug in het landelijke verkiezingsprogramma ‘Nieuwe verbondenheid’.

Coalitie Samenleving
Vorige week werd de “Coalitie van de Samenleving” gepresenteerd. De ChristenUnie heeft zich samen met andere (politieke) partijen een manifest ‘samenleven is samen zorgen’ ondertekent. Hier is een agenda bij gepresenteerd met speerpunten voor de aankomende jaren. Dit met als doel om een vanzelfsprekendere rol voor mantelzorgers en vrijwilligers bij ziekte of financiële hulp te realiseren. Dit vraagt enerzijds om een gesprek met de samenleving over nieuwe en realistische verwachtingen van de zorg van morgen. Ook vraagt het anderzijds de medewerking van overheid, zorgaanbieders, financiers en vrijwilligers om dit te realiseren. Met geloof in de samenleving gaan wij hoopvol de toekomst in.

Marleen Hemstede is fractievoorzitter ChristenUnie Ommen