De Maat; praktijkonderwijs met een gouden randje

IMG_0250woensdag 21 februari 2018 11:53

De ChristenUnie Ommen bracht onlangs een bezoek aan De Maat, een school voor Praktijkonderwijs aan leerlingen van 12-20 jaar die speciale zorg behoeven. De Maat is onderdeel van de Stichting Aquila waar ook de Johan Seckel- en Boslustschool onder vallen. We werden onthaald door Ben Platzer, directeur van De Maat, die ons vol enthousiasme vertelde over De Maat. Doel is om leerlingen (164 op dit moment) naar werk toe te leiden. De Maat is daar zeer succesvol in. Al jaren lukt het Platzer en zijn 35 collega's om, op een enkeling na, alle leerlingen ook daadwerkelijk aan een baan te helpen. De aanpak is zeer mens-gericht, dat maakt dat De Maat in feite veel meer is dan gewoon maar reguliere school . Eerst wordt er zorgvuldig gekeken wellke talenten de leerlingen hebben, die worden verder ontwikkeld en dan volgt er een keuze voor een bepaald leerarrangement, bv metaal, detail, groen, productiewerk en horeca. Middels maatwerk worden leerlingen zodanig opgeleid dat ze actief, betekenisvol en zo zelfstandig mogelijk in de samenleving kunnen functioneren. Naast de locatie De Maat is er ook een Arbeids TrainingsCentrum (ATC) en het simulatiehuis.
De menselijke maat blijkt ook uit het feit dat leerlingen die de school verlaten hebben nog jarenlang worden gevolgd, er worden ook terugkomdagen georganiseerd om nog extra steun te bieden als dit nodig is.
Kortom, indrukwekkend wat hier op deze school gebeurd. Natuurlijk is de ene leerling niet de andere en gaat ook alles niet altijd van een leien dakje, maar uiteindelijk vindt bijna elke leerling, naar vermogen, een plekje in het arbeidsproces. Na ons bezoek aan De Maat begrepen wij wel waarom deze praktijkschool tot ver buiten de grenzen van Ommen zo goed aangeschreven staat.

« Terug