4. Duurzame energie

Goed rentmeesterschap is ook duurzaam omgaan met onze energiebehoefte. De fossiele brandstoffen die nu nog gebruikt worden voor de energieproductie zijn eindig. Hierin willen wij onze verantwoordelijkheid nemen.

De ChristenUnie gaat hierin voor allereerst het besparen van energie, want wat bespaard wordt hoeft niet te worden opgewekt. Ten tweede zal de energieopwekking moeten worden verduurzaamd door gebruik van hernieuwbare bronnen als wind en zon. Lokaal eigenaarschap staat hierin voor de ChristenUnie centraal. Waar inwoners en/of lokale ondernemers komen met goede, lokaal gedragen, initiatieven willen we deze faciliteren. 

De ChristenUnie komt op voor de huishoudens met minder financiële middelen. Juist ook voor hen moet het mogelijk zijn om het huis te isoleren om daarmee de structurele energiekosten te verlagen.

De ChristenUnie zet zich in voor:

  • ieder huishouden een gratis isolatiescan;
  • werk maken van een lokaal isolatieprogramma dat handvatten biedt waarmee woningen versneld geïsoleerd kunnen worden. Daarbij willen we speciaal aandacht voor de mensen die deze maatregelen niet kunnen betalen (energiearmoede);
  • het ondersteunen van lokale initiatieven voor energiebesparing en energieopwek. Lokaal opgerichte energiebedrijven zijn voorbeelden van dit lokaal eigenaarschap, maar ook dorpsmolens behoren tot de mogelijkheden;
  • gebruik van de zonneladder, bij de toepassing van zonne-energie, waarbij zon op dak prioriteit heeft;
  • realisatie van ons gemeentelijk bod (voor aandeel duurzame energie in de regio) voor de RES (Regionale Energie Strategie);
  • nieuwe innovaties op het gebied van duurzame energietechnieken als mestvergisting op landbouwbedrijven;
  • energieneutraal bouwen. In de komende periode stellen wij vast per wanneer we in Ommen enkel energieneutraal gaan bouwen en hebben daarbij aandacht voor de betaalbaarheid van woningen.

*Ten grondslag aan dit kernpuntenprogramma ligt het basisprogramma van ChristenUnie en is raadpleegbaar voor een bredere onderbouwing.